Åbningstider​

Mandag

08.00-17.00​

​Telefonen lukker kl. 12.30 - 13.30

og igen fra kl 16

Tirsdag

07.30-17.00​

​Telefonen lukker kl. 13-14

og igen fra kl 16

Onsdag

07.30-12.00​

Telefonen lukker kl. 11.45

Torsdag

07.30-16.00​

​Telefonen lukker kl. 12-13

og igen fra kl 15

Fredag

07.30-14.00​

​Telefonen lukker kl. 12

Lør- & søndage

Lukket

Gode råd om syreskader

Når tandemaljen udsættes for syre, sker der en opløsning af kalk fra tandens overflade.

Syreskader – der i fagsprog kaldes erosioner – er svære at se. Faktisk skal de være ret alvorlige, før andre end tandlægen kan se dem.​

De første symptomer på, at tanden er ved at gå i opløsning, kan være isninger når du spiser eller drikker noget koldt eller varmt eller børster tænder.

Senere kan du begynde at mærke skarpe kanter, små tandsplinter falder af, og dine tænder ser slidte, kortere og let misfarvede ud.

​Hvis det er rigtig slemt, kan tandnerverne tage skade, eller dit bid kan synke sammen, så du får muskel- og kæbeledsproblemer.

Syreskader kommer som følge af, at du drikker og spiser syreholdige produkter. Det kan fx være sodavand, juice, saftevand, sports- og energidrikke, smoothies, frugt og syrlige vingummier. Disse har en lav pH-værdi. Det gælder også light-produkter, der pga kulsyren er lige så skadelig som alm. sodavand.​

Risikoen for syreskader bliver større, hvis du indtager de syreholdige produkter flere gange dagligt. På den måde kommer dine tænder faktisk til at ligge i et ”syrebad”, og det er megt skadeligt. Hvis du ofte får sure opstød eller kaster op, er du ekstra udsat for syreskader, da mavesyre i sig selv ætser voldsomt.

​Endnu slemmere bliver det, hvis du døjer med mundtørhed, fx på grund af medicin eller i forbindelse med sygdom. Spyt hjælper nemlig til at ”skylle” syren væk.

Tandsubstans der er ætset væk kommer ikke tilbage. Derfor kan det blive nødvendigt med omfattende og kostbare kronebehandlinger, hvis ikke nedbrydningen standses i tide.

Ved mindre skader kan vi hjælpe dig med fluorbehandlinger og lakeringer et par gange om året, eller ved at dække skaderne med plastfyldninger.

Hvordan kan jeg undgå syreskader?

  • ​Begræns indtaget af syreholdig mad og drikke (også de sukkerfri produkter).
  • ​Drik vand og mælk i stedet for – især hvis din mund føles tør.
  • ​Hav læskedrikken i munden så kort tid som muligt, og drik gerne med et sugerør, så væsken ikke rammer tænderne. Undgå mange små slurke over lang tid, og skyl ikke væsken rundt i munden.
  • ​Skyl munden med vand, når tænderne har været udsat for noget surt (vand skyller syren væk). Eller drik læskedrikken i forbindelse med et hovedmåltid, hvor maden virker neutraliserende.
  • ​Lad være med at børste tænder lige før og ligeefter, du har drukket læskedrikke, spist noget syrligt eller kastet op – det sliber yderligere tandemalje væk! Skyl munden med vand i stedet og gem tandbørstningen til senere.

Er du i tvivl om du har syreskader, så bestil en tid og lad os undersøge det.

​Nibe Tandklinik​

​Skomagergade 1, 9240 Nibe​​

Telefon: 98 35 10 92

E-mail: tandmail@mail.dk

CVR: 31059062

​​Nibe Tandklinik er vurderet 4.8 / 5 stjerner

på baggrund af 9 anmeldelser på Facebook.dk