Åbningstider​

Mandag

08.00-17.00​

​Telefonen lukker kl. 12.30 - 13.30

og igen fra kl 16

Tirsdag

07.30-17.00​

​Telefonen lukker kl. 13-14

og igen fra kl 16

Onsdag

07.30-12.00​

Telefonen lukker kl. 11.45

Torsdag

07.30-16.00​

​Telefonen lukker kl. 12-13

og igen fra kl 15

Fredag

07.30-14.00​

​Telefonen lukker kl. 12

Lør- & søndage

Lukket

Caries

Caries – også kendt som huller i tænderne – er en af de mest almindelige tandsygdomme, som mennesker i alle aldre kan få.

Sygdommen har normalt et langsomt forløb og kan i de tidligste udviklingsstadier standses ved at forbedre mundhygiejnen. Men hvis et cariesangreb ikke behandles i tide, kan man få smerter, og tænderne vil efterhånden gå til grunde.

Caries forebygges og kontrolleres bedst gennem egen indsats. Vil man have sunde tænder hele livet, kræver det en god daglig rengøring af tænderne og brug af fluortandpasta.

I begyndelsen kan man ikke se caries med det blotte øje. Hvidlige forandringer på tanden er ofte det første synlige tegn på caries. Det er udtyk for, at syre er ved at opløse tandens mineraler.

​Fortsætter mineraltabet, vil tandens overflade før eller siden bryde sammen, og fysisk vil der komme et hul i tanden.

Man mærker ikke selv de tidlige stadier af caries, da der ikke er nogle nerver i det yderste lag af tanden (emaljen). Man bør derfor gå regelmæssigt til tandlæge eller for at få tænderne efterset. Opdages et eller flere cariesangreb, skal der behandles for at redde tanden.

​Cariesbehandling

​Ikke al caries skal behandles med en fyldning. Det er først når der kommer et fysisk hul i tanden, vi bliver nødt til at bore.

Det kan være i kanten af, eller under gamle fyldninger, men det kan også være nye huller der sidder mellem tænderne, langs tandkødet eller i de små furer oveni tænderne.

Får man tænderne efterset jævnligt, vil der være en god chance for, at man kan slippe for tandlægens bor. I de tilfælde hvor der ikke er et egentligt hul i tanden, kan man nemlig ofte standse cariesudviklingen.

Det gøres først og fremmest ved at man selv optimerer sin mundhygiejne med fluortandpasta og tandtråd/mellemrumsbørster. Men tandlægen eller tandplejeren vil også smøre et lag af koncentreret fluor på de angrebne steder, dette kan hjælpe med til at det aktive caries bliver inaktivt og at tanden kan remineralisere og blive hård igen.

Fluorbehandling skal ofte gentages et par gange om året, til man er sikker på at cariesangrebet ikke bliver større.

​Nibe Tandklinik​

​Skomagergade 1, 9240 Nibe​​

Telefon: 98 35 10 92

E-mail: tandmail@mail.dk

CVR: 31059062

​​Nibe Tandklinik er vurderet 4.8 / 5 stjerner

på baggrund af 9 anmeldelser på Facebook.dk